iphone crash

Dé oplossing voor de “iPhone crash message”

Aan, crash, uit, aan, crash, uit, aan en…

Afgelopen week kwamen er berichten in het nieuws over een zogenaamde bug in het mobiele besturingssysteem van Apple. Deze bug zou ervoor zorgen dat een simpele reeks karakters (o. a. Arabische leestekens, zie onderstaande afbeelding) het apparaat constant opnieuw laat opstarten.

iPhone Crash message

Als fanatiek Apple gebruiker, wist ik van het probleem af en wilde hier een blog over schrijven, al had ik zelf nog geen last van het bericht gehad… Tot gisterenavond. Mijn iTunes-afspeellijst moest nodig opgeschoond worden en daar had ik een uurtje of twee voor ingepland. Een nieuwe muzieklijst die mijn toekomstige herinneringen aan de zomer van 2015 compleet moet gaan maken. Bijna klaar… bijna opgeslagen… CRASH!!! Uit het niets startte mijn iPhone opnieuw op…

Ik had een WhatsApp-bericht ontvangen van Stephan Ummelen.

WhatsApp Crash message

“Vandaag een appje gekregen die mijn iPhone onvrijwillig deed herstarten. Bleek dat ik andere iPhones van vrienden ook kon laten crashen door het door te sturen. Zegt iets over de kwetsbaarheid van onze allerpersoonlijkste computers lijkt me.” – Stephan Ummelen

Tot zover mijn eigen ervaring en de beloofde vermelding…

Als je op internet de reacties van Apple-gebruikers leest, zijn er al veel “slachtoffers” gevallen van het crash-bericht. Wanneer je het bericht dus ontvangt op een iThing (iPhone, iPad of Apple Watch), dan start je apparaat opnieuw op. En dit gebeurt niet alleen via de iMessage-app, maar zijn apps als WhatsApp, Snapchat  en Twitter ook kwetsbaar. Als je er geen actie op onderneemt, blijft het toestel steeds weer opnieuw opstarten als het bericht in beeld komt. Echt super irritant!

Vanuit Apple is er nog geen officiële oplossing voor het probleem. Echter, in de tussentijd hebben zij in een persverklaring laten weten hoe je het gecrashte toestel kunt “repareren”, wanneer je de crash-tekst hebt ontvangen.

“Apple is zich bewust van een iMessage probleem dat veroorzaakt wordt door een specifieke reeks Unicode-tekens , we zullen een fix beschikbaar maken in de volgende software-update “, zegt het bedrijf . “Tot die tijd kunt u deze stappen gebruiken om de berichten-apps opnieuw te openen.”

Volg de volgende drie stappen om het crash-proces te stoppen:

 1. Vraag Siri: “lees ongelezen berichten .” of in het Engels: “read unread messages.”
 2. Gebruik Siri om op het bericht te antwoorden, maakt niet uit wat. Nadat je hebt geantwoord kan je de iMessage-app weer gewoon gebruiken.
 3. Als het probleem aanblijft, klik op het bericht en houd het vast totdat de optie “meer” verschijnt. Klik hier op en verwijder het bericht.

Als je deze eenvoudige stappen hebt gevolgd kan je weer zonder problemen toegang krijgen tot je berichten. Nogmaals dit is een tijdelijke oplossing, zolang er nog geen update vanuit Apple is.

Hopelijk komt die op korte termijn!

4 antwoorden
 1. Rianne
  Rianne zegt:

  Aangezien ik een iPhone 4S heb heb ik ook last van het crashbericht, ik heb al meerdere malen geprobeerd dit probleem met Siri op te lossen. Helaas lukt dit niet omdat een persoon mij heel vaak het berichtje achter elkaar stuur, is er nog een andere manier hoe ik dit op kan lossen en zo ja, hoe dan? Alvast vriendelijk bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Rianne

  • Pieter Remers
   Pieter Remers zegt:

   Hoi Rianne,

   Erg vervelend joh! Je kan diegene die jou het bericht heeft gestuurd ook een bericht terug sturen via de foto’s-App. Stuur hem of haar een foto en het crash-bericht staat niet meer bovenaan in je berichten-app. Gezien er veel iPhone’s crashen doordat er een notificatie van het bericht op het scherm verschijnt, is het wijs deze uit te zetten, zolang er nog geen officiële fix is. Notificaties van berichten kan je op de volgende manier uitzetten:

   Instellingen > Berichtgeving > Berichten. Zet daar de meldingsstijl op “Geen”.

   Hopelijk heb ik je hiermee een oplossing geboden en misschien is het slim om de verstuurders te vragen te stoppen met sturen, de grap is er nu wel af… 😉

   Succes!

 2. max
  max zegt:

  Ik heb gister een bericht gekregen waardoor mijn iphone 6 helemaal vast liep. sindsdien loopt hij telkens vast op het moment dat ik mijn code invoer. help

  • Frank Mulder
   Frank Mulder zegt:

   Beste Max,
   Mogelijk heb je al een oplossing gevonden, indien dat niet het geval is kun je je dan nog herinneren hoe het bericht eruit zag? Welke tekst erin stond?

Reacties zijn gesloten.