Identiteitspapieren

Goed bedoeld, maar met grote risico’s

Deel geen foto’s van gevonden identiteitsbewijzen en bankpassen op social media!

Regelmatig zie ik dat er foto’s van gevonden identiteitsbewijzen, zoals paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen, via social media worden gedeeld. Heel goed bedoeld natuurlijk, maar ook heel gevaarlijk!

IdentiteitspapierenDe gegevens en kopieën van gevonden en gestolen identiteitsbewijzen zijn zeer populair onder criminelen. Zo populair, dat er op internet een levendige handel is in deze gegevens. Het wordt natuurlijk nog eenvoudiger om hier fraude mee te plegen, wanneer ze gewoon gratis te verkrijgen zijn via sociale netwerken als Facebook en Twitter. Want ook met alleen deze foto’s kunnen kwaadwillende makkelijk aan de haal gaan. En zo kan de persoon in kwestie behoorlijk in de (financiële) problemen komen.

Identiteitsfraude

identiteitsdiefstalCriminelen kunnen namelijk gebruik maken van deze persoonsgegevens om hier identiteitsfraude mee te plegen. Nagenoeg alle identiteitsgegevens zoals geboortedatum, woonplaats en Burgerservicenummer staan op een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Zo kunnen criminelen hier misbruik van maken door producten en diensten op naam van iemand anders te bestellen. Slachtoffers van identiteitsfraude ontdekken dit meestal niet meteen, omdat de rekeningen pas later binnenkomen. En dan is het te laat en maar al te vaak veel te laat.

Melding maken

Als iemand zijn of haar identiteitsbewijs en/of bankpas verliest is het advies hier direct melding van te maken bij de politie en een nieuwe aan te vragen bij de gemeente! Dit advies geldt ook voor verloren of gestolen bankpassen en creditcards. Laat je rekening direct blokkeren en wacht niet af totdat je pasje teruggevonden wordt.

Als je dus een paspoort, ID-kaart, rijbewijs of bankpas vindt op straat, lever deze dan in bij de politie. Zijn ze verloren in een café of andere openbare ruimte, laat het dan achter bij de locatie zelf en deel geen foto via social media! Wel kan je natuurlijk aangeven dat er een identiteitsbewijs is gevonden op een bepaalde plek, de persoon in kwestie kan dan zelf langsgaan om te zien of het van hem of haar is. Dit is makkelijk te verifiëren door gegevens te controleren die op het ‘pasje’ staan.

Advies

Ben je benieuwd hoe je het beste met je identiteitsbewijs om kan gaan en wie er eigenlijk een kopie van mag maken? Kijk dan bij tips onder het kopje ‘Identiteitsbewijzen’.

En het laatste advies: Deel dit bericht met je vrienden, want het betreft ook jouw veiligheid!

1 antwoord
  1. Arjan Klein Nibbelink
    Arjan Klein Nibbelink zegt:

    Mooi en relevant Artikel. Overigens moet je een gevonden paspoort of id kaart niet naar de politie brengen, maar naar de gemeente,

Reacties zijn gesloten.