Logo TROSAVRO Opgelicht

Ook bij “Internet der Dingen” ligt het gevaar op de loer

Jouw wolk, mijn wolk

In Computer Idee nr. 13 las ik een artikel dat begon met:

“Wat is er nu mooier dan uw eigen cloud in de meterkast? Een handig kastje waarop u alles kunt opslaan en waar u altijd, van waar dan ook ter wereld, bij kunt. De ideale plek voor al uw muziek, films, documenten of natuurlijk foto’s.”

Klinkt inderdaad mooi en handig, niet waar? Daar word je toch enthousiast van? Maar in ditzelfde enthousiasme vergeten we vaak de beveiliging… En dat is helaas meestal het geval als het gaat om Internet der Dingen; we sluiten alles aan op internet maar hebben geen idee hoe het zit met de beveiliging ervan.

Internet der Dingen

Tegenwoordig kan alles aan het internet gekoppeld worden onder de noemer handig. Handig voor jou als gebruiker, want je kunt altijd bij je bestanden en apparaten waar je ook bent. Je kan je baby altijd zien, of je nu op zakenreis bent, bij de buren of gewoon beneden op de bank. En wat dacht je ervan wanneer jouw thermostaat via internet de verwachte buitentemperatuur kan ophalen?  Zo kan op koude winterdagen de verwarming automatisch 5 minuten eerder worden aangezet, zodat je huis nog steeds precies om 17:00 op temperatuur is.

Uiteraard is het ook handig voor de leverancier, want die weet ineens veel meer over zijn klanten dan hij ooit had kunnen denken. Handig, want nu kan hij je vergelijken met zijn andere klantennetwerk en jou in het juiste hokje plaatsen. Profilling noemen ze dat. Maar wat door al die handigheid wordt vergeten is de beveiliging.

Jij, wij, iedereen

Leuk als je je foto’s van thuis overal aan iedereen kan laten zien, of wanneer je de foto’s van de housewarming kunt delen met vrienden. Maar blijft het daar ook bij? Heb jij wel een goed slot op de deur? Aan wie heb jij allemaal een sleutel gegeven? Hoe gaan die personen met jouw sleutel om? Voor je het weet is de data niet alleen voor jou of een selecte groep beschikbaar, maar voor iedereen!
Uitzending Opgelicht van 26 mei 2015
Deze uitzending van Opgelicht van maandag 25 mei jl. toont ook weer duidelijk aan waar de problemen liggen. De leveranciers zijn verplicht jouw een veilig product te bieden en moeten er alles aan doen om dit zo te houden. Niet alleen in de toekomst, maar ook al direct tijdens de installatie. Een leverancier moet ons als gebruiker verplichten om een standaard gebruikersnaam en wachtwoord te wijzigen! Zij moeten ons attenderen op de mogelijke risico’s en ons voorzien van heldere tips die bijdragen tot een veiliger gebruik van het product. Maar helaas zijn veel leverancier alleen uit op een gebruik van het product en valt ook hier de beveiliging weg.

Aan de fouten van de leverancier kun je weinig veranderen, maar wat je aan internet koppelt en hoe, dat bepaal jij!

Thuiswerken

Net als de bankrover hoeft ook de inbreker er niet meer op uit. Ook hij kan vanuit zijn luie stoel via internet zijn werk doen…. en ook voor hem is het internet grenzeloos. Internet biedt ons allemaal veel gemak, houd dat altijd in je achterhoofd.

MIJN cloud

Ook ik heb mijn eigen cloud in de meterkast en dat blijft ook alleen mijn eigen cloud. Niet toegankelijk vanaf het internet en tussen 23:59 en 07:00 compleet uitgeschakeld!

Welterusten 😉

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.